A SHELL bemutatja a karbon semleges kenőanyag portfólióját Európában

Shell_Kenoanyag_2.jpg

A Shell mai nappal bejelenti a legnagyobb szén-dioxid semleges programját a kenőanyag piacon, ezáltal Partnereink már karbon semleges olajokat is választhatnak a személygépjármű és további szektorokban.

A Shell mai nappal bejelenti, hogy szén-dioxid semleges kenőanyagokat gyárt személygépjárművekhez, teherautókhoz és ipari berendezésekhez. Ez a kezdeményezés nagyban segíti kiszolgálni a növekvő igényét partnereinek, legyen szó akár szállítmányozásról, akik csökkenteni szeretnék a szén-dioxid lábnyomukat illetve ellensúlyozni a kibocsátást egy jól megválasztott kenőanyag által.

A program során világszinten a Shell kompenzálja a teljes termék életciklus alatt történő CO2 kibocsátást több mint 200 millió liter teljesen szintetikus kenőanyag kapcsán, ami egyenértékű 340,000 autó CO2 kibocsátásával, de a cél a 700,000 tonna szén-dioxid kibocsátás éves szinten. Európát tekintve mindez több mint 60 millió liter teljesen szintetikus kenőanyagot és 130,000 személygépjárművet és közelítőleg 280,000 tonna szén-dioxid kibocsátás kompenzálását jelenti éves szinten.

Parminder Kohli, Shell Vice President Lubricants Europe, Russia and Africa nyilatkozata alapján: “A világ legnagyobb kenőanyag gyártójaként törekednünk kell a partnereink igényeinek teljes mértékű kiszolgálására. Azon munkálkodunk, hogy elkerüljük, de legalábbis csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, azzal, hogy megújuló energiaforrásokat használunk a kenőanyagok gyártása során, csökkentjük a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét, és növeljük a működésünk energia hatékonyságát. Továbbá segítséget nyújtunk partnereinknek, hogy ellensúlyozni tudják a károsanyag kibocsátást, ha a megfelelő kenőanyagot választják. Ez egy út a sok közül, mellyel környezetünkért tehetünk.”

A Shell karbon semleges kenőanyagai a főbb piacokon lesznek elérhetőek Európában, mint az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Törökország. Ezen termékek elérhetőek lesznek azon piacokon is, ahol a Shell hivatalos forgalmazói vannak jelen, mint például Magyarország. A Shell ellensúlyozza a kibocsátást egy válogatott teljesen szintetikus kenőanyag termékportfólió által, ami magába foglalja: a Helix személygépjármű motorolajat, a Rimula tehergépjármű motorolajat és széles körben ipari kenőanyag családjait is, mint például a Shell Omala, Shell Naturelle, és jónéhány Shell Gadus termék a szélerőművi szektorban.

Ez a program hozzájárul a Shell által kitűzött célhoz, hogy 2050-ig (vagy hamarabb) nulla kibocsátású energiavállalat legyen, ezzel is segítve a környezetet. Míg a kibocsátás elkerülését és csökkentését célzó intézkedések kínálják a legjobb módszert az emisszió hosszú távú leküzdésére, a követelményekhez igazodó megoldások bevezetéséig a Shell portfólióján és teljes ellátási láncán keresztüli szén-dioxid-ellensúlyozó program azonnali megoldást kínálnak a CO2-kibocsátás csökkentésére.

A Shell természeti alapú szén-dioxid-kibocsátási portfóliója kompenzálni fogja e termékek teljes életciklusának CO2-kibocsátását, az alapanyagtól a csomagoláson át a gyártást és értékesítést is beleértve, kiegészülve a felhasználással. Az így készült szintetikus Shell kenőanyagok teljes életciklusában ellensúlyozza a CO2 kibocsátást több tevékenységével, mint faültetési kampányok, megújuló energiaforrások kutatása és fejlesztése, karbonkvóta vásárlása. Minden egyes szén-dioxid kibocsátási egység (karbon kredit) segít csökkenteni az üvegház hatású gázok termelődését, ami 1 tonna CO2 -vel egyenértékű.

Karbon semleges Termékeink listája itt elérhető

 

  • A korlátozott megbízhatósági nyilatkozat és további anyagok itt találhatók: https://www.shell.com/business-customers/lubricants-for-business/delivering-carbon-neutral-solutions-to-our-customers.html.

 

  • A karbon semlegességre vonatkozó szabványok (ISO 14021/Pas 2060) előírása szerint óvatos számokat használunk, ami biztosítja, hogy a számításokban szereplő üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását megfelelően ellensúlyozzuk.              

 

  • Minősített NBS-projekteket használunk a termékeink teljes életciklusra számított ÜHG-kibocsátásának kompenzálására.  A szén-dioxid-kvóta generálásával kapcsolatos harmadik fél által kivitelezett természetalapú megoldási (NBS) projektek átvilágítási folyamatainak, valamint a szén-dioxid-kvóta vásárlásával, egyeztetésével és bevonásával kapcsolatos folyamatoknak a független ellenőrzését a Lloyd’s Register Quality Assurance végezte.A korlátozott megbízhatósági nyilatkozatok nyilvánosan is hozzáférhetők a weboldal alján: https://www.shell.com/energy-and-innovation/new-energies/nature-based-solutions.html; valamint ezen a weboldalon is https://www.shell.com/business-customers/lubricants-for-business/delivering-carbon-neutral-solutions-to-our-customers.html.

 

  • Átláthatóak vagyunk a felelősséget kizáró nyilatkozatainkban, arra vonatkozóan, hogy mi tartozik a kenőanyagaink értékláncának ÜHG-kibocsátásának hatálya alá. Rövid felelősséget kizáró nyilatkozatok lehetnek a flakonokon, és mindig utalniuk kell a weboldalunkon található hosszú felelősséget kizáró nyilatkozatokra, pl. itt https://www.shell.com/business-customers/lubricants-for-business/delivering-carbon-neutral-solutions-to-our-customers.html a jogi nyilatkozat pedig itt https://www.shell.com/business-customers/lubricants-for-business/delivering-carbon-neutral-solutions-to-our-customers/shell-lubricants-carbon-neutral-long-form-disclaimer.html.