SHELL IMMERSION COOLING FLUID – Integrált merülő hűtéses megoldások az energiahatékony és klímabarát adatközpontokért

Globális népességünk növekedésével minden nap egyre nagyobb az igény az adatokhoz való gyorsabb, intelligensebb és közvetlenebb hozzáférésre. Mivel az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amellyel ma az emberiség szembesül, rugalmas, környezetkímélő megoldásra van szükségünk adatközpontjaink fenntarthatóbb működtetéséhez.

Az adatközpontok infrastruktúrájának éves bővülése meghaladja a 20%-ot, így gyökeres változást hozó intézkedések nélkül a károsanyag-kibocsátásuk exponenciálisan nőni fog. Ezzel egy időben a társadalomnak 50%-kal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást annak érdekében, hogy mérsékelni tudja a globális felmelegedés hatásait. Ahhoz, hogy a Shell 2050-re nettó zéró kibocsátású energiaipari vállalattá váljon, az adatközpontok energiafelhasználásának csökkentése is a cél. Erre szolgál a Shell Immersion Cooling Fluid nevű vadonatúj terméke.

Az adatközpontok hardverei és számítógépes alkatrészei hűtésének rendkívül hatékony módja az, ha ezeket teljes terjedelmükben valamilyen hővezető, ugyanakkor elektromos vezetőképességgel nem rendelkező (szigetelő tulajdonságú) hűtőfolyadékba merítjük. Ezzel nemcsak az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás, de a költségek is csökkenthetők, miközben javul a helyszín mindenkori igényekhez való alkalmazkodása. A folyadék keringetéséről vagy a természetes konvekció, vagy pedig szivattyú gondoskodik, így vezetve el a hőt a részegységektől. További előnye, hogy ez a hő, vízhűtéses hőcserélőkkel visszanyerhető, és távfűtési berendezésekben újra felhasználható.

A legtöbb előnnyel az egyfázisú merülő hűtőrendszerek rendelkeznek, ugyanis egyszerű felépítésűek, kisebb tőkeberuházást igényelnek, nyitott tartályokban is tárolhatók, így a karbantartásuk is könnyebb. Ez a megoldás akár 48%-kal is csökkentheti a karbonlábnyomot, 33%-kal csökkenhet a bekerülési és üzemeltetési költség, 30%-kal kevesebb lehet a szén-dioxid kibocsátás, 80%-kal kisebb alapterületet igényel, és 40%-kal nagyobb CPU teljesítményt hoz.

A Shell Immersion Cooling Fluid S5 X szintetikus, egyfázisú merülő rendszerben használt hűtőfolyadék, amelyet földgázból állítanak elő a Shell gas-to-liquids technológiájával. Magas szintű hűtési hatékonyságának, áramlási viselkedésének, valamint kiváló termodinamikai tulajdonságainak köszönhetően csökkenti az energiaköltségeket és a károsanyag-kibocsátást, előállítása kevésbé költséges, javítja a termékbiztonságot, jobb hőkapacitással rendelkezik, nagyobb a hőátadási hatékonysága és kevésbé illékony.

Természetes konvekciójú merülő hűtéses megoldásokra lett optimalizálva, de szivattyús/kényszerített keringetésű rendszerekben is használható. A Shell Immersion Cooling Fluid S5 X rendkívül alacsony sűrűséggel és magas lobbanásponttal rendelkezik, nem párolog. A folyadék összetétele rendkívül konzisztens, illetve igen magas oxidációs és hőstabilitással rendelkezik. Gyakorlatilag nem tartalmaz ként, nitrogént vagy aromás összetevőket, továbbá nem korrozív hatású.

Az integrált merülő hűtéses megoldásokat kiválóan tudják hasznosítani a felhőszolgáltatók, távközlési szolgáltatók, vállalatok, kutatóintézetek és a kolokációs szolgáltatók is.

A fent említett termék jelenleg bevezetés alatt áll, igény esetén Magyarországon is elérhetővé válik.