Együttműködésünk a Ferrarival

A Shell és a Ferrari partneri kapcsolata a Forma 1 indulásának időszakára vezethető vissza. 1950-től egészen 1973-ig a Shell szállította az összes szükséges üzemanyagot és kenőanyagot a Ferrari részére. A műszaki együttműködést 1996-ban kezdték el újra.

Eredmények:

  • Több mint 450 verseny, több mint 150 győzelem
  • Tíz konstruktőri világbajnoki cím
  • 12 vezetői világbajnoki cím

A Shell a kezdetektől látja el a Ferrarit a kutatásokhoz és fejlesztésekhez szükséges berendezésekkel, ami önmagában is bizonyítja a szponzor és a csapat között fennálló együttműködés kivételesen magas szintjét. A Ferrarinak jelenleg két mozgó analitikai laboratórium áll rendelkezésére közvetlenül a pályán, a box mellett: egy az üzemanyagok és egy a kenőanyagok elemzésére. A Fernando Alonso és Kimi Räikkönen által használt üzemanyagok és motorolajok elemzését ezek a mozgó laboratóriumok végzik. Az elemzések során nyert információkat a motor állapotára vonatkozó részletes megjegyzésekkel együtt azonnal a csapat és a fejlesztőmérnökök rendelkezésére bocsátják.

A Shell és a Ferrari a futamok közötti időszakokban is szorosan együttműködnek a versenyautó és a motor fejlesztésében. A partnerek úgy állították be számítógépes rendszereiket, hogy azok kommunikálni tudjanak egymással. A Shell egy különleges programot fejlesztett ki az üzemanyag elégésének számítógépes szimulációjára, amellyel úgy tudják fejleszteni és kipróbálni a kívánt keverékeket, hogy azokat nem is kell elkészíteni, és ezzel a cég rengeteg időt takarít meg. Ezzel egyidejűleg a Ferrari különböző mechanikai alkatrészekre dolgozott ki számítógépes szimulációs programokat. A két rendszerből eredő adatok összesítésével a motorok és a sebességváltók a lehető legkedvezőtlenebb feltételek között is tesztelhetők az egyes összetevők előállítása nélkül. Ezzel is sok időt és pénzt tudnak megtakarítani.

A Shell nem csak a Ferrari versenyautók, hanem a Ferrari által gyártott közúti járművek részére is szállítja termékeit. Minden egyes rendelésre készült Ferrari Shell Helix Ultra motorolajjal és teli tartály Shell üzemanyaggal hagyja el a gyárat.